Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: ewania
2019-07-07, 22:26
Utworzenie służby BHP
Autor Wiadomość
daropi

Wysłany: 2019-01-22, 10:29   Utworzenie służby BHP

Witam
Sprawa wygląda następująco>
firma zatrudniająca około 70 osób, aby nie komplikować sobie życia poprosiłem szefa o zmianę umowy o pracy na 7/8 etatu kierownika produkcji i 1/8 starszego inspektora d/s BHP *posiadam odpowiednie kwalifikacje, wiem że pracodawca zatrudniający powyżej 100 osób zobowiązany jest do utworzenia służby BHP ale mniejszy NIE ma zakazu utworzenia takiej służby -, dodatkowo szef w ramach stanowiska kierownika produkcji dopisał mi do zakresu obowiązków prowadzenie szkoleń okresowych dla pracowników produkcji, administracji i przedstawicieli. Co o takim problemie sądzicie, czy przy kontroli PIP mogą wyjść jakieś nieprawidłowości w tym zakresie a jak tak to jakie , mile widziane jakieś paragrafy itd
z góry dziękuję doświadczonym za mądre wskazówki
pozdrawiam

bogwoj

Wysłany: 2019-01-22, 13:48   Re: Utworzenie służby BHP

daropi napisał/a:
Witam
Sprawa wygląda następująco>
firma zatrudniająca około 70 osób, aby nie komplikować sobie życia poprosiłem szefa o zmianę umowy o pracy na 7/8 etatu kierownika produkcji i 1/8 starszego inspektora d/s BHP *posiadam odpowiednie kwalifikacje, wiem że pracodawca zatrudniający powyżej 100 osób zobowiązany jest do utworzenia służby BHP ale mniejszy NIE ma zakazu utworzenia takiej służby -, dodatkowo szef w ramach stanowiska kierownika produkcji dopisał mi do zakresu obowiązków prowadzenie szkoleń okresowych dla pracowników produkcji, administracji i przedstawicieli. Co o takim problemie sądzicie, czy przy kontroli PIP mogą wyjść jakieś nieprawidłowości w tym zakresie a jak tak to jakie , mile widziane jakieś paragrafy itd
z góry dziękuję doświadczonym za mądre wskazówki
pozdrawiam

Więc w czym problem???

bogwoj

Wysłany: 2019-01-22, 13:54   

W uzupełnieniu:
SJP: <<kwalifikacje «wykształcenie i uzdolnienia potrzebne do pełnienia jakiejś funkcji lub wykonywania jakiegoś zawodu>>

Masz odpowiednie?
to odpowiedz na swoje pytanie.

Andrzej J.S 
Spec. BHP - emeryt

Wysłany: 2019-01-22, 22:23   

Szkolenia bhp nie wchodzą w zakres obowiązków pracownika służby bhp, ale coś, za coś ;-)

Masz 1/8 etatu pracownika służby bhp, co liczy się do stażu. Przy takiej ilości pracowników, pracodawca nie musi tworzyć służby bhp, ale specjalnie dla Ciebie utworzył :-/
Jeśli chodzi o PIP to moim zdaniem problemu chyba nie będzie - brak zakazu :-?

ewania 

Pomogła: 38 razy
Wysłany: 2019-01-23, 12:28   

Andrzej J.S napisał/a:
Szkolenia bhp nie wchodzą w zakres obowiązków pracownika służby bhp,

Ale kolega dostał to "w karcie czynnosci" nie-behapowca. ;-)
bogwoj napisał/a:
w ramach stanowiska kierownika produkcji dopisał mi do zakresu obowiązków prowadzenie szkoleń okresowych dla pracowników produkcji, administracji i przedstawicieli.

Bez sensu trochę, ale - problemów z PIP nie powinno być, masz rację, Andrzej J.S. Chyba, ze trafi sie jakis nadgorliwy PIPowiec.

Andrzej J.S 
Spec. BHP - emeryt

Wysłany: 2019-01-23, 14:00   

ewania napisał/a:
Ale kolega dostał to "w karcie czynnosci" nie-behapowca. ;-)

Rzeczywiście - na przyszłość będę musiał dokładniej czytać posty :oops:
Chociaż w opisanej sytuacji raczej nie ma to znaczenia :-/
Natomiast teraz, przydzielając 1/8 etatu dla behapowca jest okazja to wyprostować ;-)

ewania 

Wysłany: 2019-01-25, 00:54   

Andrzej J.S napisał/a:
natomiast teraz, przydzielając 1/8 etatu dla behapowca jest okazja to wyprostować

Masz na myśli, żeby zdjąć to z zakresu kierownika produkcji i wpisać w zakres pracownika bhp? Nie. Nie bardzo, bo przecież jak pisałeś:
Andrzej J.S napisał/a:
. Dlatego nie wolno wpisać tego w karcie czynnosci behapowca. Nawet (a raczej zwłaszcza ;-) ) takiego na 1/8 etatu...

makkap 

Wysłany: 2019-02-01, 14:15   

Napiszę to co w innym poście dot. służby BHP

Art. 237. § 1. Pracodawca zatrudniający więcej niż 100 pracowników tworzy służbę bezpieczeństwa i higieny pracy, zwaną dalej „służbą bhp”, pełniącą funkcje doradcze i kontrolne w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy, zaś pracodawca zatrudniający do 100 pracowników powierza wykonywanie zadań służby bhp pracownikowi zatrudnionemu przy innej pracy.

§ 2. Pracodawca – w przypadku braku kompetentnych pracowników – może powierzyć wykonywanie zadań służby bhp specjalistom spoza zakładu pracy. Pracownik służby bhp oraz pracownik zatrudniony przy innej pracy, któremu powierzono wykonywanie zadań służby bhp, o którym mowa w § 1, a także specjalista spoza zakładu pracy powinni spełniać wymagania kwalifikacyjne niezbędne do wykonywania zadań służby bhp oraz ukończyć szkolenie w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy dla pracowników tej służby.

Tu jest jasno napisane co ma robić pracodawca jeśli ma poniżej 100 osób. - Nie tworzy i nie powinien tworzyć służby BHP. - chyba, że :

§ 4. Właściwy inspektor pracy może nakazać utworzenie służby bhp, albo zwiększenie liczby pracowników tej służby, jeżeli jest to uzasadnione stwierdzonymi zagrożeniami zawodowymi.

Tak więc, jak dla mnie służba bhp powołana w Waszej firmie jest powołana niezgodnie z zapisami KP. - Chyba, że nie jest powołana.
Natomiast zgodnie z prawem wykonujesz obowiązki pracownika służby bhp w ramach powierzenia wykonywania obowiązków służby bhp innemu pracownikowi.
ps. Staż pracy w służbie bhp - zatem nie powinien być liczony.

Andrzej J.S 
Spec. BHP - emeryt

Wysłany: 2019-02-01, 18:19   

makkap napisał/a:
Tu jest jasno napisane co ma robić pracodawca jeśli ma poniżej 100 osób. - Nie tworzy i nie powinien tworzyć służby BHP.
Kolego.
Też tak bym chciał i to nie tylko ja bo taki staż to nie staż, ale przepis nie zabrania tworzenia służby bhp przy mniejszej ilości pracowników i właśnie w tym jest sęk. - Tzn. jak pracodawca chce to zamiast powierzać czy zlecać tą robotę firmie zewnętrznej sam utworzy służbę bhp i żaden PIP mu tego nie zakwestionuje :-/
Moim zdaniem jest to naginanie prawa w celu spełnienia warunku stażu w służbie bhp, ale jak do tej pory jest to praktykowane i żaden PIP tego nie podważył :-(

Andrzej J.S 
Spec. BHP - emeryt

Wysłany: 2019-02-01, 19:04   

ewania napisał/a:
Andrzej J.S napisał/a:
natomiast teraz, przydzielając 1/8 etatu dla behapowca jest okazja to wyprostować

Masz na myśli, żeby zdjąć to z zakresu kierownika produkcji i wpisać w zakres pracownika bhp? Nie. Nie bardzo, bo przecież jak pisałeś:
Andrzej J.S napisał/a:
. Dlatego nie wolno wpisać tego w karcie czynnosci behapowca. Nawet (a raczej zwłaszcza ;-) ) takiego na 1/8 etatu...

"ewania" dobrze wiemy co na ten temat mówi § 2 ust. 2 rozporządzenia, ale równie dobrze wiemy jak to jest w rzeczywistości w zakładach pracy.

Pracodawca przy tak małej ilości zatrudnionych nie musi tworzyć służby bhp, ale ze względu na ..... tworzy ją i daje pracownikowi warunek:
- poza sprawami bhp określonymi w rozporządzeniu będziesz jeszcze przeprowadzał szkolenia bhp - nie jako organizator tylko jako wykładowca / instruktor (organizatorem będzie pracodawca).
Pracownik ma więc do wyboru - przyjąć szkolenia i robić staż, albo szukać sobie roboty w innym zakładzie pracy.

Ja kiedyś też miałem zakres wyłącznie należący do pracownika służby bhp, ale jak po reorganizacjach i restrukturyzacjach firma zaczęła się kurczyć, to wysłali wszystkich behapowców do Szkoły Głównej Służby Pożarniczej na kurs specjalistów ppoż. i mimo zapisu w rozporządzeniu, robotę ppoż. dorzucili.
Z tego co wiem, to są behapowcy, którzy w swoich obowiązkach poza BHP mają jeszcze Ochronę środowiska i Ppoż. - i nikt nawet nie myśli skarżyć się do PIP.
Zresztą nie słyszałem ażeby PIP - bez skargi pracownika w takie sprawy się angażował ;-)

Przepis jest przepisem, a życie życiem, które ten przepis nagina i koryguje wg. uzgodnień pracodawcy z pracownikiem :-(

ewania 

Wysłany: 2019-02-02, 22:21   

Andrzej J.S napisał/a:
dobrze wiemy co na ten temat mówi § 2 ust. 2 rozporządzenia, ale równie dobrze wiemy jak to jest w rzeczywistości w zakładach pracy.

Jasne, "na twarz" tak bywa :-(
Ale ja odniosłam się w kontekście tego:
Andrzej J.S napisał/a:
Natomiast teraz, przydzielając 1/8 etatu dla behapowca jest okazja to wyprostować

w zw. z tym, że
Cytat:
kolega dostał to "w karcie czynnosci" nie-behapowca.

Dlatego napisałam, że
Cytat:
nie wolno wpisać tego w karcie czynnosci behapowca.
W tamtej - można, jeśli tak się umówili. Ale gdy zostanie etatowym bhpowcem - nie można tego "wyprostowac" w ten sposób, żeby mu wpisać "okresówki" w zakres czynnosci.

Andrzej J.S 
Spec. BHP - emeryt

Wysłany: 2019-02-02, 23:24   

I w tym kontekście masz rację :-/

makkap 

Wysłany: 2019-06-07, 12:12   

Andrzej J.S napisał/a:
makkap napisał/a:
Tu jest jasno napisane co ma robić pracodawca jeśli ma poniżej 100 osób. - Nie tworzy i nie powinien tworzyć służby BHP.
Kolego.
Też tak bym chciał i to nie tylko ja bo taki staż to nie staż, ale przepis nie zabrania tworzenia służby bhp przy mniejszej ilości pracowników i właśnie w tym jest sęk. - Tzn. jak pracodawca chce to zamiast powierzać czy zlecać tą robotę firmie zewnętrznej sam utworzy służbę bhp i żaden PIP mu tego nie zakwestionuje :-/
Moim zdaniem jest to naginanie prawa w celu spełnienia warunku stażu w służbie bhp, ale jak do tej pory jest to praktykowane i żaden PIP tego nie podważył :-(

Panie Andrzeju, dawno tu nie zaglądałem ale jakoś wszedłem jeszcze raz poczytać cały wątek, i tak jakoś tak od razu mnie natchnęło by coś napisać;))

Dla przypomnienia:
Art. 237. § 1. Pracodawca zatrudniający więcej niż 100 pracowników tworzy służbę bezpieczeństwa i higieny pracy, zwaną dalej „służbą bhp”, pełniącą funkcje doradcze i kontrolne w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy, zaś pracodawca zatrudniający do 100 pracowników powierza wykonywanie zadań służby bhp pracownikowi zatrudnionemu przy innej pracy.

Skoro Art. 237. § 11. KP mówi jasno kto tworzy służbę i jasno jest opisane co robi pracodawca jeśli jest mniej niż 100 zatrudnionych - to według mnie oczywiste jest co pracodawca powinien robić a czego nie. Jeśli nie stosuje się do zapisów dot. pracodawcy z mniejszą ilością osób zatrudnionych (czyli wtedy kiedy nie powinien tworzyć służby bhp) to nie stosuje się do zapisów KP czyli go łamie.

ps. Takie porównanie - jeśli kierowca widzi znak nakaz jazdy w prawo - to czy pojedzie w lewo? No bo przecież nic mu nie zabrania? Idąc Pana logiką musiałby pojawić się znak zakazu...

Co pan sądzi?

Andrzej J.S 
Spec. BHP - emeryt

Wysłany: 2019-06-07, 12:50   

makkap napisał/a:
Takie porównanie - jeśli kierowca widzi znak nakaz jazdy w prawo - to czy pojedzie w lewo? No bo przecież nic mu nie zabrania? Idąc Pana logiką musiałby pojawić się znak zakazu...

Co pan sądzi?

1. Na forum zwracamy się do siebie na Ty ;-)

2. Podany / cytowany przepis należy odbierać jako nakaz, ale jest to przepis ogólny.
Natomiast w oparciu o ten przepis (nadrzędny) pracodawca może utworzyć własny (wewnątrzzakładowy) przepis, który może zapewniać większe bezpieczeństwo niż to wynika z ogólnego przepisu rangi wyższej (ustawy, rozporządzenia, itp).
Tym właśnie jest utworzenie służby bhp przy zatrudnieniu poniżej 100 pracowników, tj. mniejszej ilości niż określono w rozporządzeniu.
Prawdopodobnie będą to wyższe koszty, ale decyzja należy do pracodawcy.

Ps.
Aktem wewnątrzzakładowym (zarządzeniem, regulaminem, instrukcją, itp) podwyższyć bezpieczeństwo można zawsze, ale obniżyć już nie.

makkap 

Wysłany: 2019-06-07, 14:41   

Andrzej J.S napisał/a:
makkap napisał/a:
Takie porównanie - jeśli kierowca widzi znak nakaz jazdy w prawo - to czy pojedzie w lewo? No bo przecież nic mu nie zabrania? Idąc Pana logiką musiałby pojawić się znak zakazu...

Co pan sądzi?

1. Na forum zwracamy się do siebie na Ty ;-)

2. Podany / cytowany przepis należy odbierać jako nakaz, ale jest to przepis ogólny.
Natomiast w oparciu o ten przepis (nadrzędny) pracodawca może utworzyć własny (wewnątrzzakładowy) przepis, który może zapewniać większe bezpieczeństwo niż to wynika z ogólnego przepisu rangi wyższej (ustawy, rozporządzenia, itp).
Tym właśnie jest utworzenie służby bhp przy zatrudnieniu poniżej 100 pracowników, tj. mniejszej ilości niż określono w rozporządzeniu.
Prawdopodobnie będą to wyższe koszty, ale decyzja należy do pracodawcy.

Ps.
Aktem wewnątrzzakładowym (zarządzeniem, regulaminem, instrukcją, itp) podwyższyć bezpieczeństwo można zawsze, ale obniżyć już nie.

Zgadzam się z tym, że jak ma być lepiej to warto tworzyć. Aczkolwiek moja ścisła interpretacja jest jedna - skoro ma napisane co ma robić gdy ma poniżej 100 osób to niechaj tak będzie ;)
Na tym można zakończyć temat :)

Odpowiedz do tematu