Autor |
Wiadomość |
itak
|
Wysłany: 2016-06-22, 10:36 Nabycie praw emerytalnych a konieczność zwolnienia z pracy
|
|
|
Czy osoba która nabyła prawa emerytalne jest zobligowana do zwolnienia się z pracy? Czy może dalej pracować jak wcześniej? Czy pracodawca może zwolnić taką osobę? |
|
|
|
 |
jma
|
Wysłany: 2016-06-22, 12:05
|
|
|
Pamiętam, że kiedyś chcieli wprowadzić takie prawo. Chodziło o to, aby takie osoby nie blokowały stanowisk pracy. Ale trybunał konstytucyjny ukręcił sprawie łeb i trzeba było wrócić do starych przepisów (czyli tych które nada obowiązują). A mówią one, że pracownik jak chce, to może nadal pracować - mimo nabytych praw emerytalnych. Na stronie - link, masz to w miarę jasno wyjaśnione. |
|
|
|
 |
ewania

Pomogła: 38 razy Dołączyła: 15 Lut 2007 Posty: 4035
|
Wysłany: 2016-06-22, 15:42
|
|
|
jma napisał/a: | pracownik jak chce, to może nadal pracować - mimo nabytych praw emerytalnych. | Tak. |
_________________ Przykazania boskie (owe 10) są tylko dlatego tak jasne, przejrzyste i zrozumiałe, że powstały bez pomocy doradców i ekspertów...
 |
|
|
|
 |
gagdet
|
Wysłany: 2016-06-24, 17:07
|
|
|
jma napisał/a: | Pamiętam, że kiedyś chcieli wprowadzić takie prawo. Chodziło o to, aby takie osoby nie blokowały stanowisk pracy. Ale trybunał konstytucyjny ukręcił sprawie łeb i trzeba było wrócić do starych przepisów (czyli tych które nada obowiązują). A mówią one, że pracownik jak chce, to może nadal pracować - mimo nabytych praw emerytalnych. |
pisali tez potem na Rzepie, że można się starać o wznowienie postępowania, w którym wydano decyzję o zabraniu emerytury, i o wypłatę tych zabranych emerytur razem z odsetkami |
|
|
|
 |
sulejowek03
|
Wysłany: 2017-09-01, 15:27
|
|
|
Słyszałem, że emeryci mogą nadal pracować po przyznaniu emerytury. Nie powinno być z tym żadnego problemu. W praktyce bardzo wielu ludzi tak robi. |
|
|
|
 |
blue
|
Wysłany: 2017-11-08, 17:29
|
|
|
Wiele zmian pojawiło się w przepisach o zatrudnianiu, planowane są również kolejne. W związku z tym moje pytanie.
Może, ktoś wybiera się na kolejną edycję wydarzenia Ogólnopolski Kongres Prawa Pracy ?
Ja niestety nie mogę, a tematyka jest interesująca. Będzie miedzy innymi poruszany temat ochrony przedemerytalnej oraz konieczności aneksowania umów pracę i aktualizacji informacji o warunkach zatrudnienia. |
|
|
|
 |
|