Autor |
Wiadomość |
MarcinB
|
Wysłany: 2022-02-03, 22:32 mycie okien
|
|
|
Witam,
Mam pytanie do Was na temat pracowników obsługi myjących okna z drabiny. Pracownik wchodzi na drabinę do około 1,5m - 2m wysokości otwiera okno i je myje z środka pomieszczenia. Ma on absolutny zakaz wychylania się poza obręcz drabiny , otwartą linię okna i chodzenia po parapecie . Jest to uregulowane w instrukcji bhp przy myciu okien. Pytanie czy sprzątaczka myjąca okno pomimo twardych zasad określonych w zakładzie pracy, z którymi się zapoznała i je podpisała powinna być w jakiś sposób zabezpieczona? |
|
|
|
 |
yock

Pomógł: 24 razy Wiek: 55 Dołączył: 24 Maj 2008 Posty: 2353 Skąd: LUBUSKIE
|
Wysłany: 2022-02-04, 18:36
|
|
|
jak drabina ? Przystawna rozstawna z podestem? 1,5 -2 raczej bez dodatkowego zabezpieczenia |
_________________ Jeśli chcesz – szukasz sposobów;
jeśli nie chcesz – szukasz powodów. |
|
|
|
 |
MarcinB
|
Wysłany: 2022-02-04, 19:05
|
|
|
yock napisał/a: | jak drabina ? Przystawna rozstawna z podestem? 1,5 -2 raczej bez dodatkowego zabezpieczenia |
Zwykła drabina rozstawna |
|
|
|
 |
yock

|
Wysłany: 2022-02-04, 19:11
|
|
|
to słabo to wygląda bez wychylania raczej nie możliwe takie mycie okien Czy możesz wrzucić tą instrukcje bhp |
|
|
|
 |
MarcinB
|
Wysłany: 2022-02-04, 19:20
|
|
|
Nie ma potrzeby wychylania się, ponieważ okna otwierają się do środka pomieszczenia. Jeśli występują okna sztywne bez możliwości ich otwarcia, jest zakaz mycia takiego okna. W instrukcji jest wyraźnie napisane, co napisałem wyżej. Niestety nie mam do niej dostępu.
Skąd moje pytanie...
W ostatnim czasie spotkałem się z inną interpretacją przepisu pracy na wysokości. Jeśli sprzątaczka otwiera okno i stoi na drabinie pow 1m to jej wysokość mierzymy nie od podłoża, na którym stoi, a od poziomu "0" budynku. Idąc tym tokiem rozumowania każda sprzątaczka w urzędach/szkołach/przedszkolach ect. musiała by pracować w zabezpieczeniu. Moim zdaniem chora sytuacja bo przy każdym otworze okiennym trzeba by było montować kotwy.. przecież nie przypnie się do kaloryfera czy ramy okna... |
|
|
|
 |
yock

|
Wysłany: 2022-02-04, 19:32
|
|
|
wiem co czytałeś i gdzie, to co tam piszą poniżej, to tak ma wyglądać. |
|
|
|
 |
yock

|
Wysłany: 2022-02-04, 19:33
|
|
|
ona ma zakaz ale w życiu bywa rożnie, zawrót w głowie i leży |
|
|
|
 |
MarcinB
|
Wysłany: 2022-02-04, 19:57
|
|
|
yock napisał/a: | wiem co czytałeś i gdzie, to co tam piszą poniżej, to tak ma wyglądać. |
Nie czytałem tego nigdzie. Wszedłem w rozmowę z inną osobą, która ma takie spostrzeżenia na ten przepis. Obgadałem temat również ze znajomymi behapowcami, i podzielają mój pogląd, że wysokość mierzą od posadzki na której stoi pracownik. Dzięki temu do 2m nie ma potrzeby zabezpieczać takiego pracownika pod warunkiem, że nie wychodzi on poza obrys urządzenia, na którym stoi. |
|
|
|
 |
yock

|
Wysłany: 2022-02-04, 21:19
|
|
|
http://www.bhp.agh.edu.pl...zy-myciu-okien/
zobacz tu
a to co piszesz to podtrzymuje, z tym co wcześniej pisałem , tu musi być przestrzegana zasada 0/1 |
|
|
|
 |
MarcinB
|
Wysłany: 2022-02-07, 14:11
|
|
|
yock napisał/a: | http://www.bhp.agh.edu.pl/procedury-instrukcje-bhp/zasady-bezpiecznej-pracy-na-wysokosci-przy-myciu-okien/
zobacz tu
a to co piszesz to podtrzymuje, z tym co wcześniej pisałem , tu musi być przestrzegana zasada 0/1 |
Szkoda, że nie jest to wpisane w przepisy problem byłby rozwiązany. Dzwoniłem w tej sprawię do PIPu, i kobieta z którą rozmawiałem pierwszy raz spotkała się z taką interpretacją przepisu...
Dziękuję Ci za rady.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
zuzolkaaaa0
|
Wysłany: 2022-12-28, 15:37
|
|
|