Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Szkolenia pierwsza pomoc nauczycieli posiadających przygotow
Autor Wiadomość
gRzesio
gRzesio

Wysłany: 2022-09-02, 17:56   Szkolenia pierwsza pomoc nauczycieli posiadających przygotow

Witam wszystkich, nurtuje mnie bardzo jedno zagadnienie. Mam zamiar zaczać studia podyplomowe BHP jednak zanim to zrobię myślałem o otwarciu firmy szkoleniowej. Dodam, że jestem strażakiem i prowadziłem już zajęcia z Pierwszej Pomocy dla firmy oferującej takie szkolenia w ramowych programach obowiązkowych szkoleń z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy, jakie musi przechodzić każdy pracownik wstępnie i okresowo.
Jestem z wykształcenia nauczycielem, posiadam dyplom nauczyciela i myślałem nad kursem przygotowania nauczycieli do prowadzenia zajęć edukacyjnych w zakresie udzielania pierwszej pomocy.
Szukałem przepisów dotyczących tego szkolenia i czy po nim legalnie będę mógł prowadzić szkolenia w ramach jedno osobowej d.g.?
USTAWA z dnia 8 września 2006 r. o Państwowym Ratownictwie Medycznym
Art. 8. 1. Podstawa programowa, o której mowa w przepisach wydanych na
podstawie art. 47 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe
(Dz. U. z 2021 r. poz. 1082 oraz z 2022 r. poz. 655, 1079, 1116 i 1383), uwzględnia
edukację w zakresie udzielania pierwszej pomocy.
2. Zajęcia edukacyjne w zakresie udzielania pierwszej pomocy są realizowane
z udziałem:
1) lekarzy systemu,
2) pielęgniarek systemu,
3) ratowników medycznych
– którzy otrzymują wynagrodzenie według stawki godzinowej na podstawie umowy
cywilnoprawnej.
4)Zajęcia edukacyjne w zakresie udzielania pierwszej pomocy mogą być
realizowane przez nauczycieli posiadających odpowiednie przygotowanie.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 26 sierpnia 2009 r.
w sprawie przygotowania nauczycieli do prowadzenia zajęć edukacyjnych w zakresie udzielania pierwszej pomocy.

2. Zajęcia teoretyczne i praktyczne w ramach szkolenia prowadzi lekarz systemu, pielęgniarka systemu lub ratownik medyczny, posiadający co najmniej trzyletnie doświadczenie zawodowe.

Czyli z prowadzenia zajęć edukacyjnych dla nauczycieli.

Czy jedyna różnicą w tym jest to, że ja nie mogę szkolić nauczycieli a może to robić lekarz systemu, pielęgniarka lub ratownik mogą?
Przeczytałem także, że teoretycznie takie szkolenia może prowadzić każdy...
"Należy jednak zaznaczyć, że obecne przepisy (a raczej ich brak), umożliwiają organizowanie i prowadzenie szkoleń przez każdego, kto "czuje się na siłach", aby je przeprowadzić. Wyjątkiem będzie edukacja z pierwszej pomocy przedmedycznej prowadzona w ramach systemu oświaty, o której mowa w u.s.o. oraz zajęcia z pierwszej pomocy prowadzone w ramach szkolenia osoby ubiegającej się o uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym albo tramwajem (prawo jazdy)."

Mam nadzieję, że ktoś zna odpowiedź na moje pytanie. Pozdrawiam i zapraszam do konstruktywnej dyskusji.

Odpowiedz do tematu