Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: ewania
2022-09-08, 02:05
Jaki system budowy domu
Autor Wiadomość
itak

Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 2022-08-12, 09:55   Jaki system budowy domu

Witam. Mam pytanie do członków grupy i mam nadzieję że dostanę normalne odp. Zastanawiam się nad budową domu i myślę nad dwoma wariantami dom szkieletowy czy murowany i moje pytania jest takie które wariant wybrać i czy ktoś użytkuje taki dom szkieletowy. Odrazu mówię nie znam się nic na budowlance jestem z zawodu mechanikiem. Jakie polecicie równiez ogrzewanie w dzisiejszych czasach?

kkrm

Ostrzeżeń:
 4/3/6
Wysłany: 2022-08-26, 12:26   

Dom szkieletowy, wybudowany zgodnie ze sztuką, z certyfikowanych materiałów, jest droższy, niż taki sam murowany. Do tego, przy szkieletowym, nie może być przerw, czyli nie ma mowy o budowie etapami, jak braknie kasy. Poza tym, murowany zawsze łatwiej odsprzedać jak zmienia się plany. Deweloperzy, w zdecydowanej większości, budują z pustaków ceramicznych. Wiedzą, co tanie i trwałe. I mimo podnoszenia cen, wyprzedają budynki "na pniu".

Jesli chodzi o odgrzewanie, to opcji jest wiele. I w obecnej sytuacji gospodarczej i politycznej trudno jest doradzić co jest najlepsze. NIkt nie wie jak się to wszysto rozwinie. Obecnie pompa ciepła jest najtańsza, ale kto wie czy za rok nie będzie to pellet czy olej?

Sam mam dom ogrzewany na pellet. Już zakupiłem w tym roku w Leroy Merlin

ewania 

Pomogła: 38 razy
Wysłany: 2022-09-08, 02:05   

Zamykam wątek - pytanie najlepiej zadać na forum budowlanym (np. tutaj>> http://www.forumbudowlane.pl/ ) a nie na forum bhp i prawa pracy.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi