Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przestrzenie Zamknięte (zbiorniki)
Autor Wiadomość
K_Kamil

Wysłany: 2020-12-14, 16:35   Przestrzenie Zamknięte (zbiorniki)

Cześć! Pytanie do doświadczonych Pracowników Służby BHP.

Przygotowując pewne szkolenie chciałem odnieść się do przepisów obowiązujących w Polsce.

Ze szkoleń prowadzonych w Polsce i materiałów dostępnych w języku polskim wiemy, że "Przestrzeń Zamknięta" to przestrzeń:
- nieprzystosowana do ciągłego przebywania w niej ludzi;
- o ograniczonych otworach wejściowych
- o niewystarczającej wentylacji.
Oczywiście, IMO ma swoją definicję. UK HSE również, ale nie o tym.

Teraz rozporządzenie (Dz.U. 2003 nr 169 poz. 1650 http://isap.sejm.gov.pl/i...=WDU20031691650 )

§85. Przepisy niniejszej części dotyczą pracy w zbiornikach, kanałach, studniach, studzienkach kanalizacyjnych, wnętrzach urządzeń technicznych i w innych zamkniętych przestrzeniach, do których wejście odbywa się przez włazy lub otwory o niewielkich rozmiarach lub jest w inny sposób utrudnione, zwanych dalej “zbiornikami”.

Bardzo podoba mi się wrzucenie wszystkich przestrzeni zamkniętych do słowa “zbiornik”, łącznie ze studnią czy szachtem windy. Serio, ułatwia komunikację.

Niemniej, nie ma słowa o wentylacji czy przebywaniu w niej ludzi. Mamy wyłącznie utrudnione wejście/wyjście oraz “fakt, że przestrzeń musi być zamknięta”.

Gdzie zatem w polskich przepisach znaleźć tę szeroko rozpowszechnioną definicję Przestrzeni Zamkniętej?

ewania 

Pomogła: 38 razy
Wysłany: 2020-12-15, 20:24   

Ja znalazłam tylko coś takiego https://www.3mpolska.pl/3...ch-zamknietych/
Tam można też pobrać jakiś dokument z definicjami przestrzeni zamkniętej, ale chyba nie polskimi. U nas na inne rozwinięcie prawne tego pojęcia niż w "ogólnych przepisach bhp" też nie trafiłam...

Tomy

Wysłany: 2021-02-22, 21:18   Re: Przestrzenie Zamknięte (zbiorniki)

K_Kamil napisał/a:
Gdzie zatem w polskich przepisach znaleźć tę szeroko rozpowszechnioną definicję Przestrzeni Zamkniętej?

Rozporządzenie bardzo skraca definicję, ale daje Ci możliwość samodzielnego ustalenia (wewnętrznie) co w danym środowisku pracy będzie tą przestrzenią. Przeczytaj na głos i wsłuchaj się w brzmienie zdania "w innych zamkniętych przestrzeniach, do których wejście odbywa się przez włazy lub otwory o niewielkich rozmiarach lub jest w inny sposób utrudnione, zwanych dalej “zbiornikami”. Przestrzeń zamknięta oznacza przestrzeń, która ma ograniczone otwory wejściowe i wyjściowe, a także jest w niej niewystarczająca wentylacja naturalna. Nie jest to przestrzeń przygotowana do ciągłego przebywania w niej pracowników. Z tego też względu praca w przestrzeniach zamkniętych, a także zbiornikach należy do prac szczególnie niebezpiecznych.

Dalsze wytyczne stosujesz zgodnie z obowiązującymi przepisami:

Rozporządzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 1 października 1993 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy eksploatacji, remontach i konserwacji sieci kanalizacyjnych (Dz. U. poz. 437)

Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. z 2003 r. poz. 1650 z późn. zm.).

Odpowiedz do tematu