Autor |
Wiadomość |
Błażej_N
|
Wysłany: 2019-02-13, 14:42 Specjalista BHP a zastępca dyrektora zakładu
|
|
|
Witam,
Mam takie pytanie,
Pracuje w służbie BHP w oparciu o umowę o pracę na cały etat( jest nas dwóch przyjętych w służbie BHP). W zakładzie jest zatrudnionych 140 pracowników.
Czy mogę pracując w służbie BHP być jednocześnie zastępcą dyrektora zakładu?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Andrzej J.S
Spec. BHP - emeryt
|
Wysłany: 2019-02-13, 17:22
|
|
|
Błażej_N napisał/a: | W zakładzie jest zatrudnionych 140 pracowników.
Czy mogę pracując w służbie BHP być jednocześnie zastępcą dyrektora zakładu? |
A jak to sobie wyobrażasz
Przy tak małym zatrudnieniu jeden behapowiec wystarcza.
Ponadto jako z-ca dyrektora i behapowiec w jednej osobie będziesz musiał wypełniać obowiązki ciążące na behapowcu, w tym sam siebie będziesz kontrolował, doradzał, sporządzał protokół z kontroli stanu bhp i sam na siebie wystawiał zalecenia pokontrolne
Ponadto zajrzyj do rozporządzenia R.M. w spr. służby bhp §2 ust. 2 |
|
|
|
 |
ewania

Pomogła: 38 razy Dołączyła: 15 Lut 2007 Posty: 4035
|
Wysłany: 2019-02-13, 17:33
|
|
|
Błażej_N napisał/a: | Pracuje w służbie BHP w oparciu o umowę o pracę na cały etat |
Błażej_N napisał/a: | Czy mogę pracując w służbie BHP być jednocześnie zastępcą dyrektora zakładu? |
W tej sytuacji - nie.
P.S.
Tylko podziwiać pracodawcę, który mogąc (przy zatrudnieniu tylko 140 osób) mieć jednego bhp na niewielką część etatu, zatrudnia aż dwóch i to każdego na cały etat.
Super Ale ciekawi mnie, co to za branża? |
_________________ Przykazania boskie (owe 10) są tylko dlatego tak jasne, przejrzyste i zrozumiałe, że powstały bez pomocy doradców i ekspertów...
 |
|
|
|
 |
Błażej_N
|
Wysłany: 2019-02-13, 20:51
|
|
|
ewania napisał/a: | Błażej_N napisał/a: | Pracuje w służbie BHP w oparciu o umowę o pracę na cały etat |
Błażej_N napisał/a: | Czy mogę pracując w służbie BHP być jednocześnie zastępcą dyrektora zakładu? |
W tej sytuacji - nie.
P.S.
Tylko podziwiać pracodawcę, który mogąc (przy zatrudnieniu tylko 140 osób) mieć jednego bhp na niewielką część etatu, zatrudnia aż dwóch i to każdego na cały etat.
Super Ale ciekawi mnie, co to za branża? |
Co do branży to przemysł lekki.
Jest nas dwóch bo kolega za rok ucieka na emeryturę.
Kurcze jako zastępca będę miał ekstra kasę i znam się na tym.
Czyli niestety znów będzie trzeba kombinować.
Podzielę mój etat. czyli 1/8 BHP, 7/8 np kierownik. i wtedy nie ma problemu. Tak? |
|
|
|
 |
Błażej_N
|
Wysłany: 2019-02-13, 20:54
|
|
|
Andrzej J.S napisał/a: | Błażej_N napisał/a: | W zakładzie jest zatrudnionych 140 pracowników.
Czy mogę pracując w służbie BHP być jednocześnie zastępcą dyrektora zakładu? |
A jak to sobie wyobrażasz
Przy tak małym zatrudnieniu jeden behapowiec wystarcza.
Ponadto jako z-ca dyrektora i behapowiec w jednej osobie będziesz musiał wypełniać obowiązki ciążące na behapowcu, w tym sam siebie będziesz kontrolował, doradzał, sporządzał protokół z kontroli stanu bhp i sam na siebie wystawiał zalecenia pokontrolne
Ponadto zajrzyj do rozporządzenia R.M. w spr. służby bhp §2 ust. 2 |
Wszystko powyższe się zgadza co napisałeś, ale kolega za rok ucieka na emeryturę dlatego jest nas dwóch. Mam takiego pracodawcę, który nie chce kombinować z dzieleniem etatów. Ale niestety tylko to zostaje. Podzielę mój etat na 1/8BHP i 7/8 kierownik i wtedy będzie wszystko zgodne z prawem. Tak? |
|
|
|
 |
ewania

Pomogła: 38 razy Dołączyła: 15 Lut 2007 Posty: 4035
|
Wysłany: 2019-02-13, 21:35
|
|
|
Tak. Chociaz ta 1/8 to mało. No, ale skoro prawo pozwala..... |
_________________ Przykazania boskie (owe 10) są tylko dlatego tak jasne, przejrzyste i zrozumiałe, że powstały bez pomocy doradców i ekspertów...
 |
|
|
|
 |
Andrzej J.S
Spec. BHP - emeryt
|
Wysłany: 2019-02-13, 21:59
|
|
|
ewania napisał/a: | Tak. Chociaz ta 1/8 to mało. No, ale skoro prawo pozwala..... |
Następna fikcja
Ciekawe kiedy to się zmieni w przepisach |
|
|
|
 |
|