Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Nabycie praw emerytalnych a konieczność zwolnienia z pracy
Autor Wiadomość
itak

Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 2016-06-22, 10:36   Nabycie praw emerytalnych a konieczność zwolnienia z pracy

Czy osoba która nabyła prawa emerytalne jest zobligowana do zwolnienia się z pracy? Czy może dalej pracować jak wcześniej? Czy pracodawca może zwolnić taką osobę?

jma

Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 2016-06-22, 12:05   

Pamiętam, że kiedyś chcieli wprowadzić takie prawo. Chodziło o to, aby takie osoby nie blokowały stanowisk pracy. Ale trybunał konstytucyjny ukręcił sprawie łeb i trzeba było wrócić do starych przepisów (czyli tych które nada obowiązują). A mówią one, że pracownik jak chce, to może nadal pracować - mimo nabytych praw emerytalnych. Na stronie - link, masz to w miarę jasno wyjaśnione.

ewania 

Pomogła: 38 razy
Wysłany: 2016-06-22, 15:42   

jma napisał/a:
pracownik jak chce, to może nadal pracować - mimo nabytych praw emerytalnych.
Tak.

gagdet

Wysłany: 2016-06-24, 17:07   

jma napisał/a:
Pamiętam, że kiedyś chcieli wprowadzić takie prawo. Chodziło o to, aby takie osoby nie blokowały stanowisk pracy. Ale trybunał konstytucyjny ukręcił sprawie łeb i trzeba było wrócić do starych przepisów (czyli tych które nada obowiązują). A mówią one, że pracownik jak chce, to może nadal pracować - mimo nabytych praw emerytalnych.

pisali tez potem na Rzepie, że można się starać o wznowienie postępowania, w którym wydano decyzję o zabraniu emerytury, i o wypłatę tych zabranych emerytur razem z odsetkami

sulejowek03 

Wysłany: 2017-09-01, 15:27   

Słyszałem, że emeryci mogą nadal pracować po przyznaniu emerytury. Nie powinno być z tym żadnego problemu. W praktyce bardzo wielu ludzi tak robi.

blue

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2017-11-08, 17:29   

Wiele zmian pojawiło się w przepisach o zatrudnianiu, planowane są również kolejne. W związku z tym moje pytanie.
Może, ktoś wybiera się na kolejną edycję wydarzenia Ogólnopolski Kongres Prawa Pracy ?
Ja niestety nie mogę, a tematyka jest interesująca. Będzie miedzy innymi poruszany temat ochrony przedemerytalnej oraz konieczności aneksowania umów pracę i aktualizacji informacji o warunkach zatrudnienia.

Odpowiedz do tematu